Saturday, February 12, 2011

Khasiat Cuka Epal

Assalamuaalikum.....


Hari ini aku nak berkongsi cerita mengenai kebaikan cuka epal...sebelum ini aku tidak pernahpun mendengar nama cuka epal atau apple cider vineger,namun sejak aku mengamalkan Program Slim Diet 2 nama cuka epal ini semakin menjadi perhatian.Aku tercari-cari apakah fungsinya dalam Program SD2 ini.Nak cubapun takut.Al-maklumlah, sebelum ni orang kata cuka itu tajam asidnya tapi setelah segala maklumat diperolehi barulah aku faham bahawa cuka epal ini lain dari cuka biasa tu.
Mungkin di luar sana masih ramai yg tidak mengetahui khasiatnya yang membantu dengan lebih cepat bila diminum dengan SD2 untuk  proses memecahkan molekul lemak bagi proses metabolisme.

Jom kita baca sedikit cerita berkenaan cuka ini dan kaitannya dengan penggunaan SD2 teutama bagi yang mengalami penurunan agak perlahan....kerana setiap orang berbeza proses metabolisme yang terjadi dalam badan masing2.


Kenapa Perlu mengambil Apple Cider Vinegar dan kaitannya dengan Slim Diet2???

Cuka epal (Apple Cider Vinegar) memang sudah diketahui mempunyai banyak khasiat sejak dulu lagi. Ia telah lama digunakan sebagai tonik kesihatan sejak beribu tahun oleh orang- orang Greek dan Mesir.

Cuka epal ialah sejenis cuka yang diperbuat daripada bahan yang diproses dengan fermentasi yang mana gula di dalam air buah epal dipisahkan oleh bakteria dan ragi yang berwarna kuning keemas-emasan dan dijual dalam bentuk semula jadi.

Cuka epal sering digunakan untuk tujuan kesihatan selain daripada digunakan dalam masakan. Ia mula popular setelah Dr D.C. Jarvis, penulis buku kesihatan, mengesyorkan cuka epal diminum setiap hari sebagai “home cure” (ubat di rumah).

Sebenarnya badan kita berfungsi paling optimum apabila pH darah berada dalam keadaan sedikit alkali, yaitu diantara pH 7.35 dan 7.45. tetapi akibat pemakanan yang kita ambil, tekanan, kurang senaman dan pencemaran, kebanyakan orang mempunyai darah yang sedikit berasid. Badan berasid juga diakibatkan diet yang kaya dengan daging atau karbohidrat terproses dan rendah serat.

Jika anda sukar mengurangkan berat badan dibanding orang lain, badan anda mungkin berada dalam keadaan asidik yang tinggi. Apabila badan anda berasid, ia akan secara semulajadi melakukan apa sahaja untuk melindungi dirinya - termasuk untuk menyimpan air dan lemak berdekatan dengan anggota badan untuk melindunginya dari asid.

Minum cuka (apple cider vinegar) adalah cara paling mudah untuk membantu mengurangkan berat badan kerana ia bukan sahaja membantu penghadaman dan penyerapan nutrien (bukan lemak), cuka juga dapat mengimbangkan keseimbangan asid-alkali badan anda. Cuka membantu mempercepatkan metabolisma untuk menyingkir lemak terkumpul pada badan anda.

Cuba mengambil SD2 dengan apple cider vinegar dan ketostix anda menjadi pink dengan cepat.
Antara Khasiat Apple Cider Vinegar :

* Membantu mencairkan darah dan meleraikan paras kalori serta gula secara efisien.
* Melindungi organ hati dari keracunan serta mengelakkan masalah hati.
* Mengaktifkan metabolisma dan sel-sel dalam badan serta dapat menghapuskan elemen toksid dalam badan.
* Membantu bagi mereka yang ada masalah sembelit.
* Memecahkan molekul lemak dan secara tidak lansung membantu proses penurunan berat badan.
* Memperbaiki masalah sistem kencing.
* Memecahkan kandungan batu karang dalam buah pinggang dan pundi kencing


***Anda dinasihatkan HANYA mengamalkan/gunakan cuka epal ini sekali atau dua kali sehari sahaja...sebanyak 1 sudu kecil dicampur secawan air diminum selepas makan...JANGAN TERLEBIH SUDAHLAH!!!

***Cubalah cuka epal organik kerana ia lebih baik untuk kesihatan.Boleh didapati dimana-mana pasaraya Giant atau farmasi...***

Di bawah adalah contoh-contoh cuka epal yang berada dipasaran.

1 comment:

  1. mean kiter boleh ambil sd2 sekali dgn cuka epal?xde ape2x effect kn

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...