SARAPAN PAGI (BREAKFAST)
1. 1 atau 2 biji telur rebus dan 1 biji tomato
2. 1 atau 2 biji telur hancur (scramble) dan sayur campur (mix vege)
3. 1 atau 2 biji telur goreng dan salad
4. 1 atau 2 biji telur dadar campur dengan keju/cendawan
5. 1 atau 2 biji telur dadar campur dengan lada hitam (black pepper)
6. Salad telur
7. Salad tuna
8. Sosej atau burger sahaja
1. 1 atau 2 biji telur rebus dan 1 biji tomato
2. 1 atau 2 biji telur hancur (scramble) dan sayur campur (mix vege)
3. 1 atau 2 biji telur goreng dan salad
4. 1 atau 2 biji telur dadar campur dengan keju/cendawan
5. 1 atau 2 biji telur dadar campur dengan lada hitam (black pepper)
6. Salad telur
7. Salad tuna
8. Sosej atau burger sahaja
9.1 atau 2 biji telur separuh masak dan sayuran hijau
SNEK PAGI/PETANG
1. Sepotong buah-buahan spt avacado.
2. Segenggam kacang soya panggang
3. Ikan bilis & tempe
SNEK PAGI/PETANG
1. Sepotong buah-buahan spt avacado.
2. Segenggam kacang soya panggang
3. Ikan bilis & tempe
4. Ulam-ulaman seperti timun,salad,kacang botol,pucuk-pucuk muda(pucuk gajus,ulam raja,pegaga
dll)
MAKAN TENGAHARI & MALAM (LUNCH & DINNER)1. Tauhu dengan isi ketam dan udang goreng bersama terung
2. Daging masak kicap dan udang goreng bersama sayur brakoli
3. Ayam goreng halia dan sayur asparagus panggang
4. Stik Ayam/Daging bersama salad
5. Ikan kukus bersama cendawan shitake/salad
6. Ikan bakar bersama air asam
7. Stik Kambing bersama sos pudina
8. Ayam/Daging panggang
9. Seafood grill bersama sayur cauliflower/brakoli
10. Satay (jangan makan kuahnya dengan banyak)
11. Sup ayam/daging/seafood
12. KFC (ayam je)
13. Burger
2. Daging masak kicap dan udang goreng bersama sayur brakoli
3. Ayam goreng halia dan sayur asparagus panggang
4. Stik Ayam/Daging bersama salad
5. Ikan kukus bersama cendawan shitake/salad
6. Ikan bakar bersama air asam
7. Stik Kambing bersama sos pudina
8. Ayam/Daging panggang
9. Seafood grill bersama sayur cauliflower/brakoli
10. Satay (jangan makan kuahnya dengan banyak)
11. Sup ayam/daging/seafood
12. KFC (ayam je)
13. Burger
(Kalau makan diluar ambil saja lauk pauk dan sayur, grill chicken, ikan bakar, lamb/chicken chop)
*Kebanyakan chili sauce ada kandungan gula yang tinggi
*Kebanyakan chili sauce ada kandungan gula yang tinggi
*Gravy untuk lamb/chicken chop dan yong tau fu tinggi kandungan kanji
Seekor ayam muda (di bersihkan dan jangan dipotong)
2 inci halia
4 ulas bawang putih
1 sudu garam
* bahan-bahan ini di tumbuk dan di gaulkan dengan ayam kemudian dikukus selama lebih kurang 40minit – 1 jam (ikut saiz ayam). Cara penyediaan, boleh di potong-potong atau di hidangkan tanpa dipotong…. terpulanglah kpd anda!!
Sos
6 biji cili merah
6 biji cili padi ( ikut suka, kalau nak lebih pedas boleh tambah cili )
2 ulas bawang putih
1 biji buah tomato
1/2 inci halia
1 sudu garam
4 sudu gula
4 sudu cuka makan
1 cawan air masak
2 sudu sos ikan ( jika suka, tetapi jika letak sos ikan lebih sedap )
** Semua bahan-bahan di kisar dalam blender hingga lumat. Sesuaikan rasanya dan boleh dihidangkan.
Salad
Timun
Tomato
Daun salad
*** Semua bahan di potong dan di hias di atas pinggan.
Kuah sup.
Air kukusan ayam ( air yang di gunakan untuk mengukus ayam di gunakan sebagai sup)
1 batang Serai ( masukkan serai semasa nak kukus ayam tadi , bau akan keluar sangat wangi dan menyelerakan)
Sedikit bawang goreng
air limau nipis/kasturi
sedikit serbuk perasa ( jika suka)
daun sup/daun bawang
** Air kukusan bersama serai tadi di perisakan dengan garam, perasa, jus limau nipis dan ditaburkan dengan bawang goreng dan daun sup.
Dah siap bolehlah di hidangkan…
*** Ayam kukus ni boleh di makan dengan nasi ayam atau nasi biasa…… Saya makan ngan nasi putih biasa jerrrr…..
2. Shabsuka
Shabsuka |
Resipi : SHABSUKA
Sumber : Nur
Bahan2:
500g daging lembu kisar atau daging dihiris
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar bawang putih kisar
2 sudu besar halia kisa
4 sudu besar serbuk kari daging
1 biji bawang besar dipotong dadu
1 biji toamto dipotong dadu
1 cawan sayur campuran - sy tak letak sebab anak2 tak
gemar
1 tin tomato puree size sederhana
4 sudu besar tomato sos - saya tak letak kerana sos tinggi karbohidrat
1/2 -1 sudu besar gula - juga tak letak.
1-2 cawan air
garam & serbuk perasa
** Saya tambah 1/2 sdb serbuk jintan manis & 1/2
sdb serbuk ketumbar
Bahan untuk taburan
2 biji bawang besar dipotong dadu
2 biji tomato dipotong dadu
sedikit daun ketumbar atau daun sup
1-2 lada merah dihiris halus
1-2 lada hijau dihiris halus - sy tak letak sebab
takde stok
2 sudu besar bawang goreng-optional
6 biji telur - sy hanya menggunakan 3 biji sahaja
Cara menyediakannya:
Campurkan daging, dengan bawang putih kisar, halia
kisar, serbuk kari dan biarkan selama 20 minit.
Panaskan minyak dan tumins bawang besar hingga layu.
Masukkan cili kisar dan kacau hingga pecah minyak.
Masukkan perapan daging tadi dan gaul rata.
Masukkan 1-2 cawan air.
Bila daging sudah hampir 3/4 masak, masukkan tomato
puri, tomato sos, sayur campuran dan toamto yang dipotong dadu tadi.
Kacau rata dan masukkan garam, gula & serbuk
perasa secukup rasa. Sesuaikan rasa-ia harus ada masam dan manisnya.. Biarkan
ia reneh sebentar dan matikan api. Shabsuka ini haruslah tidak terlalu cair
atau kering.)
Cara menghidangkan Shabsuka:
Bila daging sudah masak, masukkan kedalam loyang atau
mangkuk yang boleh dibakar dan ratakan.
Taburkan bahan2 taburan, seperti tomato, bawang, lada,
daun ketumbar/sup dan bawang goreng diatas daging tadi.
Buatkan lubang untuk telur dan bakar 180C selama 15 minit
atau hingga telur hampir masak.
Ceduk sedikit adunan tadi dan hidangkan dengan roti
putih atau roti perancis bakar/panggang)
* Tapi saya makan shabsuka sahaja sebab roti tinggi karbohidrat.
* Tapi saya makan shabsuka sahaja sebab roti tinggi karbohidrat.
3. AYAM MENTEGA RANGUP(CRISPY BUTTER CHICKEN)
Crispy Butter Chicken |
Bahan-bahan :
Sumber : Diana
2 keping dada ayam ~ dihiris
2 tangkai daun kari ~ dihiris halus
4 biji cili padi ~ di cincang
60 gm mentega ~ boleh tambah jika ingin kuah lebih menyaluti ayam
1/2 biji bawang besar ~ dicincang
Tepung jagung secukupnya
Minyak untuk mengoreng terendam
Sedikit gula
2 tangkai daun kari ~ dihiris halus
4 biji cili padi ~ di cincang
60 gm mentega ~ boleh tambah jika ingin kuah lebih menyaluti ayam
1/2 biji bawang besar ~ dicincang
Tepung jagung secukupnya
Minyak untuk mengoreng terendam
Sedikit gula
Bahan Perap
1/2 sudu teh perencah pati ayam Tumix – jika suka
2 sudu teh gula – saya gantikan dengan kicap
1 biji telur
1 sudu besar tepung jagung – saya tak guna tepung
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 sudu teh serbuk lada putih
Garam secukup rasa
1/2 sudu teh perencah pati ayam Tumix – jika suka
2 sudu teh gula – saya gantikan dengan kicap
1 biji telur
1 sudu besar tepung jagung – saya tak guna tepung
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 sudu teh serbuk lada putih
Garam secukup rasa
* Saya tambah rempah kari, halia dan bawang
putih.
Gaul ayam bersama bahan perap dan perap ayam sebentar selama 20 minit
Saluti ayam tadi dengan tepung jagung
Kemudian goreng terendam
Setelah ayam masak kuning keemasan angkat toskan minyak dan ketepikan
Dalam kuali cairkan mentega
masukkan bawang, daun kari dan cili padi
Tumis sehingga naik bau
Kemudian masukkan ayam dan gula
Gaul sebati
Angkat dan sedia dihidangkan
Gaul ayam bersama bahan perap dan perap ayam sebentar selama 20 minit
Saluti ayam tadi dengan tepung jagung
Kemudian goreng terendam
Setelah ayam masak kuning keemasan angkat toskan minyak dan ketepikan
Dalam kuali cairkan mentega
masukkan bawang, daun kari dan cili padi
Tumis sehingga naik bau
Kemudian masukkan ayam dan gula
Gaul sebati
Angkat dan sedia dihidangkan
* Saya tambah telur mata kerbau dalam
hidangan dan tidak mengambil nasi.
4. BUTTER PRAWN
Bahan-bahannya:
4 biji kuning telur
100g butter
1 sudu serbuk kunyit
500g udang harimau(buang kepala)
4 ulas bawang putih
6-10 biji cili api
3 dahan daun kari
1 sudu serbuk kari
5 sudu susu cair (saya guna santan je)
garam dan gula secukup rasa (utk pengamal diet SD2 tak perlu gula ya...)
Cara-caranya :
1. Panaskan kuali dan cairkan butter. Tuangkan kuning telur dari tepi kuali pada jarak yang tinggi sedikit-sedikit hingga habis. Sambil tuang telur, tangan kanan kacau telur dengan senduk ikut putaran tanpa henti.
2. Masukkan serbuk kunyit dan kacau rata. Bila telur telah kuning keemasan, angkat dan toskan.
3. Panaskan kuali baru dan masukkan 4 sudu minyak. Tumis cili dan bawang putih sehingga naik bau. Masukkan serbuk kari bersama sedikit air. Masak sehingga naik minyak dan masukkan susu cair. Kalau nak basah tambah susu cair.
4. Masukkan udang,daun kari dan separuh kuning telur yang telah ditoskan tadi. Kacau sama rata. Jangan lupa garam dan gula secukup rasa. Setelah udang masak bolehlah dihidangkan.
5. Letakkan udang mentega ke dalam pinggan dan taburkan baki kuning telur tadi keatasnya.
5. Ikan Masak Stim
Nak tambahkan lg koleksi masakan ikan. Kali ni ikan dimasak secara stim. Bagi penggemar masakan ini, silalah cuba yer...Pasti berbaloi...
Bahan-bahan ( 1 hidangan )
- 1 ekor ikan segar (ape2 je jenis ikan yg digemari. Saya prefer ikan siakap sbb rasanya sedap)
- 2 batang serai (diketuk)
- 1/2 inci halia (diketuk)
- 1/2 inci lengkuas (diketuk)
- 3 ulas bwg putih (diketuk)
- 5-7 biji cili api (diketuk)
- 1 sb sos tiram
- 1/2 sb sos ikan
- 4 sb jus limau campur (limau nipis + limau kasturi)
- 4sb susu cair (kalau suka)
- 1 biji tomato (dibelah 4)
- 1 labu bwg besar (dihiris)
- sedikit daun sup & daun bawang (dihiris)
- 1 biji cili merah (dihiris atau kalau nak lagi power potong-potong cili api ikut tahap kepedasan yang disukai)
- sedikit garam
- 1-1½ liter air
- sedikit cendawan dan bunga kobis
- 1 sb tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air, kalau suka)
Cara-cara
- Didihkan air di dalam kuali. Masukkan serai, bawang putih, halia, cili api dan lengkuas. Kemudian masukkan ikan. Gunakan api sederhana.
- Kemudian masukkan bawang besar, sos ikan, sos tiram, cili merah, cendawan, bunga kobis, daun sup dan daun bawang. Kacau dgn perlahan.
- Akhir sekali, masukkan susu cair, jus limau, garam, tepung jagung dan tomato. Biarkan merendidih seketika. Tutup api, dan hidangkan.